![](/media/lib/34/mucha-3f5f7f6b4b9acb016dde29c0461419a4.jpg)
Polowanie na muchę
29 sierpnia 2008, 09:34Czemu tak trudno upolować muchę? Badacze z California Institute of Technology (Caltech) uważają, że dzieje się tak za sprawą szybko reagującego mózgu owada oraz jego zdolności do planowania zawczasu (Current Biology). Jednym słowem: mózg latającego przeciwnika jest zaprogramowany od urodzenia w taki sposób, by unikać pacnięć, klaśnięć i innych zamaszystych ruchów myśliwego...
![](/media/lib/317/n-nieuwaga-b7558dc22ed878836782e91c4a0e9372.jpg)
Rozproszeni telefonem piesi chodzą wolniej
6 sierpnia 2018, 11:10Rozproszeni telefonami piesi idą wolniej i mniej pewnie trzymają się na nogach.
![](/media/lib/200/n-miki-451377bf71e6ec637f39f770377a0ecc.jpg)
W tym biurze każdy dzień jest dniem ze zwierzęciem
1 kwietnia 2016, 06:16W ramach projektu relaksowania zespołu szanghajska firma zajmująca się marketingiem internetowym pozwala pracownikom zabierać ze sobą do biura zwierzęta.
![](/media/lib/46/sluchawki-4fd0e91cf8dc71457e235498a16d0785.jpg)
Łatwiej wpłynąć na nastrój oburęcznych
23 lutego 2011, 09:54Amerykanie odkryli, że ludzi niekonsekwentnie używających raz jednej, raz drugiej z rąk (oburęcznych) łatwiej przekonać, by czuli się w określony sposób, niż osoby silnie praworęczne.
![](/media/lib/90/n-drink-z-wisienka-94921f29c2c6b489516715d8d7c68b95.jpg)
Co ma bakteria do wpływu alkoholu na układ nerwowy?
29 kwietnia 2013, 11:41Dzięki rzadkim Gram-ujemnym bakteriom Gloeobacter violaceus, które występują tylko na wapiennych skałach szwajcarskich Alp, naukowcy zorientowali się, jak alkohol wpływa na kluczowe białko mózgu.
![](/media/lib/35/krakersy-z-siemiena-lnianego-f0303a8f229a05a7e822e5194f354e1f.jpg)
Superchleb bez cienia goryczy
9 września 2008, 14:35Badacze z Fraunhofer Institute wyizolowali z siemienia lnianego i nasion łubinu wartościowe związki chemiczne, które zostały następnie wykorzystane przy produkcji chleba, makaronów, sosów i ciast. Nie mają nieprzyjemnego dla niektórych posmaku, nadal jednak korzystnie wpływają na zdrowie, np. obniżają poziom cholesterolu.
![](/media/lib/318/n-maplifa-d5f272f2230319fbe6fbe5ff379234f6.jpg)
Klon to nie tylko źródło syropu klonowego, ale i związków zapobiegających powstawaniu zmarszczek
20 sierpnia 2018, 12:39Wiele wskazuje, że ekstrakt z liści klonu czerwonego zawojuje rynek kosmetyczny. Naukowcy wykazali bowiem, że zapobiega on powstawaniu zmarszczek.
![](/media/lib/105/n-pigulki-e19b5a80790f02523007e4a926281e16.jpg)
Antyoksydacyjne leki przeciwcukrzycowe sprzyjają przerzutowaniu
15 kwietnia 2016, 09:47Stosowane jako leki przeciwcukrzycowe związki o działaniu antyutleniającym sprzyjają przerzutowaniu nowotworów, w badanym przypadku raków jelita grubego i wątroby.
![](/media/lib/76/uchwyty-dla-artretykow-3d59fec9775b62b3a70bd8bebe5e0075.jpg)
Chwytak kuchenny dla osób z zapaleniem stawów
4 marca 2011, 13:09Dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS) gotowanie bywa trudne, a nawet niebezpieczne. Ching-Hao Hsu, który w ubiegłym roku obronił licencjat z projektowania przemysłowego na Queensland University of Technology, opracował dla nich specjalne uchwyty na nadgarstki, które powinny znacznie ułatwić podnoszenie garnków.
![](/media/lib/160/n-pieprz-metystynowy-dd72fffe2ffd2f5b350a2712e4115af5.jpg)
Testy kliniczne potwierdzają przeciwlękowe działanie pieprzu metystynowego
13 maja 2013, 16:23Zakończone właśnie studium kliniczne australijskich naukowców dowodzi, że pieprz metystynowy (Piper methysticum) łagodzi objawy zespołu lęku uogólnionego (ang. General Anxiety Disorder, GAD).